TÜRKİYE'NİN GÜVENİLİR KİTAP KAYNAĞINA HOŞGELDİNİZ.

Nasıl Zâbıt Katibi Olunur ? 3 Dakikada 90 Kelime Nasıl Yazılır ?



NASIL ZÂBIT KATİBİ OLUNUR? 3 DAKİKADA 90 KELİME NASIL YAZILIR?


ZABIT KÂTİPLİĞİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER

Zabıt kâtipleri Adalet Bakanlığı bünyesinde çalışan yardımcı yargı personelleridir. Zabıt kâtipleri adliyelerde görev aldıkları birime göre farklı iş ve işlemleri yapmaktadırlar. Bu mesleğin genel itibariyle yapmış olduğu görevlerden kısaca bahsetmek gerekirse;

-Mahkemelere ait tüm yazışmaları vaktinde yapmak ve dava dosyalarını düzenli, sıralı bir şekilde bulundurup saklamak.

-Duruşmalara katılarak hâkim nezareti ve emri altında tahkikat ve muhakematın oluşumunu tutanağa kaydetmek.

-Mahkeme dışında hâkim veya naip huzuruyla yapılacak tüm işlemlerde hazır bulunmak.

-Cevabı zamanında gelmeyen müzekkerelerin takibini yapmak.
-Defterlere sayfa numarası vererek mahkeme mührünü basarak hâkime imzalatmak.

-Açılan her bir dava için ayrı bir dosya düzenlemek.

-Her türlü tebligat işlemlerini yapmak.

-Tutuklu sanığa duruşma gün ve saatinin tebliği için cezaevi müdürlüğüne yazı yazmak.

-Duruşma günü listesi hazırlamak.

-Ara kararların yerine getirilmesini sağlamak.

-Keşif, otopsi, yer gösterme, ölü muayenesi ve duruşmalarda hazır bulunmak ve tutanakları imzalamak.

- İşi biten dosyaları arşive kaldırmak.

- Kanunda sayılan diğer iş ve işlemleri yapmak.

Yukarıda belli başlıcaları belirtilen zabıt kâtiplerinin görev ve sorumluluk alanları hakkında yapması gerekenlerin hangisini ve nasıl yapılacağı hakkındaki karar, bulundukları adliyedeki yazı işleri müdürü tarafından belirlenerek iş bölümü yaptırılmaktadır.

Yeni göreve başlayan bir zabıt kâtibi 2023 yılı Kasım ayı itibariyle 13.000,00 TL civarında maaş almaktadır. Yıllar geçtikçe kadro ve derecesine göre maaşında artış olmaktadır.

 

ZABIT KÂTİPLİĞİ BAŞVURU ŞARTLARI

Zabıt Kâtibi olabilmek için birtakım belli başlı ön şartlar bulunmaktadır. Bu ön şartlar; zabıt kâtibi alımı yapılacağı zaman Adalet Bakanlığı'nın http://www.pgm.adalet.gov.tr internet adresinden ilan yoluyla duyurulmaktadır. İlanda Eğer bu ön şartların tamamına sahipseniz açılacak Zabıt Kâtipliği sınav ilânına başvuru yapabilirsiniz. Peki başvuru yapabilmek için başvuru şartları nelerdir?

-Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.

-En az lise mezunu olmak.

-KPSS'den en az 70 puan almış olmak. Bu sınavdan lisans mezunları P3, ön lisans mezunları P93 ve lise mezunları P94 puan türlerinden en az 70 ve üzeri puan alanlar başvuruda bulunabilir.

-Son başvuru tarihi itibariyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 40'ıncı maddesindeki yaş şartlarını taşımak ve merkezî sınav tarihi itibariyle 35 yaşını doldurmamış olmak.

-Erkek adaylar için askerlikle ilişiği olmamak (tamamlamış olmak) ya da tecilli olmak.

-657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 48/1-A/5 bendinde sayılan suçlardan mahkûm olmamak.

-İş yapmaya engel sürekli hastalığınızın bulunmaması.

-Kamu haklarından mahrum edilmemiş olmak.

-Bilgisayar ve daktilografi derslerini aldığınız ve başarıyla tamamladığınızı gösteren resmî Millî Eğitim onaylı sertifikanız olması gerekmektedir. Bu sertifikayı özel eğitim kurslarına ya da halk eğitim merkezlerine giderek alabilirsiniz. Eğer Adalet bölümü, Ticaret Meslek Lisesi ve Bilgisayar gibi yeteri kadar klavye dersi alınan bölümlerden mezun iseniz başvurularda ayrıca bilgisayar sertifikası istenilmemektedir.

Başvurunuz kabul edildikten sonra, başvuru yaptığınız adliyenin ilgili sınav Komisyonu tarafından klavye sınavına girecek aday listesinde isminizin yer alması gerekiyor. Alım ilanlarında yazdığı üzere her adliye alacağı ilân edilen personel sayısının 20 katı adayı klavye sınavına çağırır. Bu nedenle bazen başvuran kişi sayısı fazla olduğunda 70 puan barajını geçmek yeterli olmayabilir. Örneğin; başvuru yapacağınız Komisyon 10 kişi alacak ise uygulamalı klavye sınavına 10 x 20 = 200 kişi girmeye hak kazanır. Son sıradaki yani 200'üncü kişinin puanı taban puanı oluşturur. Mesela 200'üncü kişinin puanı 72 ise klavye sınavına girebilmeniz için en az 72 puanınızın olması gerekiyor. Başvuracağınız adliyeyi seçerken bu hususa özellikle dikkat etmeniz gerekiyor.

 

KLAVYE SINAVI NEDİR, KİM YAPAR, KAÇ YAZMAK GEREKİYOR?

Zabıt kâtipliğine girmek için başvuruda bulunan adaylardan yeterli puana sahip olup, başvuruda bulunan Komisyon için ilanda belirtilen kadro sayısının 20 katı kadar adayın katıldığı, adayların klavyede hızlı yazı yazma becerilerinin ölçüldüğü uygulama sınavıdır.

Bu sınav genelde adliyelerde yapılmaktadır ancak adliyede klavye sınavını yapabilecek uygun yer olmaması halinde Komisyonun takdiri ve kararıyla belirleyecekleri halk eğitim merkezi ya da okullarda da yapılabilmektedir. Klavye sınavına başvuruda bulunurken hangi klavye türünü belirttiyseniz (F - Q) o klavye türünden girebilirsiniz. Ancak sınava kendi kullandığınız klavyeyi götüremezsiniz.

Sınav metinleri son birkaç yıldır Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü'nün http://www.pgm.adalet.gov.tr internet adresinden sınavdan birkaç hafta önce açıklanmakta olup, alım yapacak Komisyonlar ilan edilen bu metinler içerisinden kura yoluyla metin belirleyerek sınavda bu metinleri yazdırmaktadırlar.

Klavye sınavında başarılı olmak üzere 3 dakikada en az 90 ve üzerinde net kelime yazmak gerekir. Ayrıca metni yazarken anlam bütünlüğüne dikkat etmeniz ve hata oranınızın %40'tan daha düşük olması gerekmektedir.

Metni yazarken kimi Komisyonlar imlâ kurallarına (büyük-küçük harf, noktalama, rakam) dikkat etmenizi isterken kimi Komisyonlar imlâsız şekilde yazmanızı isteyebilirler. Klavye sınavına girmeden önce muhakkak bu durumu ilgili Komisyonu arayarak öğrenmeniz faydanıza olacaktır.

Klavye sınavına giren ve 90 net kelimeyi geçen adaylar arasından; en hızlı yazandan başlamak üzere alım yapılacak kişi sayısının 3 katı kadar kişi mülakata çağrılacağından bu sayının içerisine girmeniz gerekmektedir. Her zaman 3 dakikada 90 net kelime yazmanız mülakata kalmanızı garanti etmeyecektir. Bu nedenle; klavye sınavında elinizden geldiğince daha fazla net kelime yazmaya çalışmalısınız. Örneğin; 15 kişinin alınacağı bir adliyede alım yapılacak kişi sayısının 3 katı kadar kişi mülakata çağrılacağından en hızlı yazan 45 kişi mülakata çağrılacaktır. Diyelim ki 45'inci kişi 3 dakikada 95 net kelime yazmış ise bu durumda mülakata kalabilmeniz için en az 95 net kelime yazmanız gerekmektedir.

Mülakatta KPSS puanınızın ve mülakat (sözlü sınav) puanınızın aritmetik ortalaması alınarak nihai başarı puanınız belirleniyor. Başarılı olmak için niahi başarı puanınızın en az 70 olması gerekiyor ancak sözlü mülakat puanınızın 70'in altında olursa aritmetik ortalamanız her ne kadar 70'i geçse bile başarısız sayılırsınız. Atamaya hak kazanan kişiler belirlenirken; en yüksek nihai başarı puanından başlanarak adaylar sıralanıp, alım sayısı kadar kişi başarılı sayılır. Bu durumda; nihai başarı puanınızın 70'i geçse dahi eğer alım sayısı kadar kişinin arasına giremezseniz yedekte kalırsınız. Örneğin; 10 kişi alınacak bir adliyede 10'uncu kişinin nihai başarı puanı 75 ise 11'inci kişi 70'i geçse dahi asil olarak atanmaya hak kazanamaz ve yedek kalır. İhtiyaç halinde Komisyon yedeklerden de atama hakkına sahiptir ancak Komisyon bu hakkını kullanıp, kullanmamakta serbesttir. Mülakat sonuçları ilgili adliyenin web sitesinden yayımlanmaktadır.

 

KLAVYE SINAVINDA NASIL BAŞARILI OLUNUR?

Zabıt Kâtipliği alımının en kritik noktası Klavye sınavıdır. Zabıt kâtipliği klavye sınavında başarılı olmak için en az 90 net kelime yazmanız gerekmektedir. Ancak her geçen yıl zabıt kâtipliğine başvuran aday sayısı artmakta olduğundan artık 90 net kelime başarılı olmak için yetmemektedir. Bu nedenle başarılı olmak için en az 110-120 net kelime yazmanızı tavsiye etmekteyiz. Çünkü hızlı yazarak hem klavye sınavında başarılı olabilir hem de hızlı yazmanız nedeniyle mülakatta bu size pozitif yönde avantaj sağlayabilir.

Birçok aday 90 net kelime yazamadığı veya sınav anında heyecanlandığı için klavye sınavını geçememektedir. Bu sınavı geçmek için yazı yazarken doğru temel teknikleri öğrenerek sınava yönelik hazırlanmış çeşitli metinlerden düzenli bir şekilde plânlı ve programlı çalışma yapmanız gerekmektedir.

Dünya Klavye Şampiyonu Celal Aşkın tarafından hazırlanan "Dünya Şampiyonundan F Klavye Öğreniyorum" isimli kitap ile doğru yazım temel tekniklerini öğrenerek kitapta bulunan ve klavyede düzenli çalışma ile kısa sürede hızınızı artırmaya yönelik hazırlanan çeşitli metin çalışmalarını uygulayarak güzel dereceler elde edebilirsiniz. Kitaba aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Kitap İnceleme Adresi:

https://www.kitapkargo.com/dunya-sampiyonundan-f-klavye-ogreniyorum-celal-askin-liyakat-yayinlari-9786056868412

 

F KLAVYE Mİ Q KLAVYE Mİ?

Adayların kafasını en çok karıştıran konulardan birisi de F lakvye Q klavye kullanımıdır. Bilindiği üzere ülkemizde ve dünyada daha çok Q klavye kullanılmaktadır. Ancak Q klavye harflerin dizilişi sebebiyle kullanıcılarını yavaşlatmaktadır. Söz konusu yazım hızı olduğunda tüm otoriteler F klavyeyi önermektedir. Zira F klavye Türkçenin yapısına uygun olarak tasarlandığı için yazım hızını önemli derecede artırmaktadır.

Zaten geçmiş yıllarda bu sınavı kazananların istatistiklerine baktığımızda kazananların yüzde 70’inin F klavye  kullandığını görmekteyiz. Yine ilerleyen dönemde kademeli olarak kamuda F klavye kullanma zorunluluğu getirileceği bilindiğinden ötürü mülakatta da F klavye kullanıcıları tercih edilmektedir. Dolayısıyla bu konuda adaylara tavsiyemiz alışkanlıklarını bir kenara bırakarak biran önce F klavyeye başlamalarıdır. F klavyede Celal Aşkın hocamızın kitabı sizi başarıya ulaştıracak ve kısa zamanda yüksek netler yazmanıza vesile olacaktır.

Kitap İnceleme Adresi:

https://www.kitapkargo.com/dunya-sampiyonundan-f-klavye-ogreniyorum-celal-askin-liyakat-yayinlari-9786056868412

 

MÜLAKAT NASIL YAPILIR?

Mülakatta soruları sınav ilanında belirtilen konular içerisinden sorulmaktadır. Her konunun mülakat puanına esas belli puan ağırlıkları vardır. Bunlar;

  • Adayın atanacağı kadronun gerektirdiği meslekî bilgiler (40 puan)
  • Atatürk İlke ve İnkılapları (20 puan)
  • Genel Kültür (20 puan)
  • Bir konuyu kavrama ve ifade yeteneği (20) puan şeklindedir.



MÜLAKATTA NASIL DAVRANILMALIDIR, NE TARZ SORULAR SORULUR?

Mülakatta genelde sınav ilânında belirtilen sorular dışında, meslekî ve genel kültür soruların yanı sıra adayı tanımaya yönelik sorular kişisel sorular da sorulabilmektedir. Mülakata girmeden önce kendinizce hazırlık yapmanız size fayda sağlayacaktır. Bu noktada daha önce sorulmuş ve sorulabilecek tüm soruları içeren ve en çok tercih edilen “Zabıt Kâtipliği Mülakatlarına Hazırlık” kitabını tavsiye etmekteyiz. Mülakat öncesi yapmanız gerekenler, soru tarzları ve mülakatta hâl ve hareketlerinizin nasıl olması gerektiğine ilişkin Dünya Klavye Şampiyonu Celal Aşkın tarafından çekilen videoya da aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Mülakat Kitabı İnceleme Adresi:

https://www.kitapkargo.com/adalet-bakanligi

Zabıt Katibi yapan kitapları 0538 488 05 35 nolu telefondan ya da Watsapp'tan da kolayaca ve güvenle sipariş edebilirsiniz.




Mülakat Kitabı İnceleme Adresi:

https://www.kitapkargo.com/adalet-bakanligi

Zabıt Katibi yapan kitapları 0538 488 05 35 nolu telefondan ya da Watsapp'tan da kolayaca ve güvenle sipariş edebilirsiniz.




KPSS PUANI İSTEMEYEN PTT Personel Alımı Sınavı Soruları İçin Tıklayınız

https://www.kitapkargo.com/bizden-haberler


Bu Yazıyı Paylaşmak İster misiniz ?
Kategoriler
Fuarlar Bizden Haberler Basında Biz Videolarımız Sektörden Haberler
E-Bülten
İndirimli ürünler ve fırsatlardan ilk önce siz haberdar olmak istermisiniz?